Blog berichten

Deel dit bericht!

Het verschil tussen long tail en short tail zoekwoorden

De eerste stap die je uitvoert bij het schrijven van SEO teksten is het onderzoeken van zoekwoorden. Voordat je begint aan een zoekwoorden analyse moet je het verschil tussen long tail en short tail zoekwoorden weten.

Er zijn twee verschillende soorten zoekwoorden: korte zoekwoorden (short tail) en lange zoekwoorden (long tail). Korte zoekwoorden zijn algemene zoektermen waar veel mensen op zoeken, zoals het woord camping of vakantie. Deze zoekwoorden hebben veel kracht, maar zodra de zoekterm iets specifieker wordt daalt het zoekvolume op deze woorden snel. Hoe langer het zoekwoord, des te lager de verkeersvolume. Maar dat houdt niet in dat deze long tail zoekwoorden niet belangrijk zijn. Want deze zoektermen krijgen minder aandacht dan short tail zoekwoorden, waardoor de competitie veel lager ligt.

short-tail-en-long-tail

Een andere factor die meespeelt is de intentie van aankoop. Op short tail zoekwoorden is deze intentie vrij laag. Want als iemand zoekt op “vrijgezellenfeest” dan is de kans groot dat deze persoon nog gewoon rondkijkt. Maar als dezelfde persoon zoekt op “Vrijgezellenfeest organiseren in Groningen” dan is de kans groter dat deze persoon een vrijgezellenfeest wil organiseren.

Primaire zoekwoorden

Voor jouw nieuwe tekst stel je een primair zoekwoord in. Dit kan zowel een short tail of long tail zoekwoord zijn. In dit voorbeeld nemen wij “Vrijgezellenfeest Groningen” als primaire zoekwoord. Het is een langer zoekwoord dan “vrijgezellenfeest”, dus we hebben minder competitie en een grotere kans om te winnen in Groningen.

Secondaire zoekwoorden

Als je alleen een tekst schrijft over vrijgezellenfeest Groningen dan mis je nog wel extra content die je toe kunt voegen. Een goede manier om je content aan te dikken is door middel van secundaire zoekwoorden. Secundaire zoekwoorden dienen overlap te hebben met het primaire zoekwoord. Want het doel is om secondaire zoekwoorden te gebruiken om de primaire zoekwoord te versterken.

Voor vrijgezellenfeest groningen kunnen we het aanvullen met een paar secondaire zoekwoorden. Een paar voorbeelden zijn: vrijgezellenfeest voor mannen of vrouwen, vrijgezellenfeest (groningen) organiseren, vrijgezellenfeest activiteiten, etc. Met deze extra onderwerpen kun je je content vergroten en ranken op een groter zoekgebied.

Geschreven door:

Bart Lambeck

Bart Lambeck